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Dated: 30th May, 2022 
OFFICE MEMORANDUM 

Subject: Clarification on preparation of revised EI.A/EMP report as per the provisions 
of Office Memorandum dated 11th April 2022 - regarding 

Reference is invited to this Ministry's Office Memorandum (OM) dated 11th April 
2022 regarding guidelines for granting Environmental Clearance (EC) under para 7(ii)(a) of 
EIA Notification, 2006, for expansion up to 50%, within the existing premises/mine lease 
area, without additional land acquisition. 

2. In the above mentioned OM, Public Hearing is exempted for expansion up to 50% in
stages subject to the project proponent applying on P ARIVESH portal in the requisite form
under para 7(ii) of the EIA Notification 2006 along with revised EIA/EMP report prepared
based on standard ToRs. Further for expansion from 40% to 50% Public Consultation report,
as per para 7 III (ii) (b) of EIA Notification 2006, needs to be submitted in addition to the
above.

3. In this context, there have been requests for clarification with regard to the procedure
to be followed for preparing revised EIA/EMP report for meeting the requirement for
expansion as per the provisions of the OM dated 11th April 2022.

4. The matter has been examined in the Ministry. In order to avoid undue delay in
obtaining requisite clearance and to ensure that due environmental safeguards are in place,
it is hereby clarified that the revised EIA/EMP report based on standard ToRs, may be
prepared for a maximum of 50% expansion of the original EC capacity for which public
hearing has been held, in order to avail the benefit of the above-said OM dated 11th April
2022. However, the EC shall be granted in phases of 20%, 40% and 50% capacity expansion,
based on the above mentioned revised EIA/EMP report, subject to submission of Certified
Compliance Reports for ECs granted at each stage.

5. The project proponent shall not be required to prepare revised EIA/EMP report for
each expansion phase, if the initial revised EIA/EMP report was prepared for the proposed
higher capacity or maximum 50% capacity expansion, whichever is applicable.

This is issued with the approval of the Competent Authority.· JP \/ 1 _ 
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